З легкої руки Фазилбак—бабая, пасічника з Башкирії, з'явилося таке визначення, як Дитячий мед, забрус.«Забрусовий мед — найсильніший мед.Адже недарма це ліки від 60 хвороб», — говорив він нам, своїм дітям та онукам і правнукам.
Забрус — це забуте слово, рідкісне, мало хто її знає, хіба що бджолярі.Являє собою воскові кришечки, якими бджоли закривають стільники з медом.Бджолярі називають ці кришечки словом «печатка».Мед в сотах, закритий (запечатаний) печаткою, вважається медом вищої якості.Раніше забрус в древньому Новгороді служив мірилом цінності і відпускався шведам у вигляді цінних товарів, вимірювався пудами (це слово зустрічається на берестяних грамотах того часу).Тепер це слово набуває нового народження і в дослідженнях вчених займає гідне місце, як найцінніший продукт, що містить цілий арсенал природних біологічно активних речовин.Незаслужено забутий на задвірках бджільництва, забрус володіє унікальними властивостями і заслуговує набагато більшої уваги на російському і зарубіжному ринках.
Мед, забрус складається з воску, прополісу, квіткового пилку і дивовижних лікувальних ферментів слинних залоз бджіл.Є легкозасвоюваним продуктом, гігієнічно бездоганним вітамінним харчуванням — особливо багато в ньому вітаміну А і С. Володіє сильними антибактеріальними властивостями.Це природний антибіотик і чудовий еліксир здоров'я, володіє приємним смаком і не руйнує зуби.Забрусовий мед використовується як харчування та лікування дітей будь-якого віку.Протягом багатьох років його використовували всі покоління в нашому роду, і було помічено, що він надає лікувальний ефект при порушенні харчування (відставання у вазі, анемії, пізнє прорізування зубів, поганому апетиті).Особливий вплив забрусового меду зазначалося при частих застудах, ангіні, гайморитах, при шлунково-кишкових захворюваннях, при порушеннях зору.Обов'язково хочу відзначити дію забрусу при алергічних захворюваннях.Природно, переконавшись, що у вас немає непереносимості продуктів бджільництва, рекомендую вживати забрус при алергічному риніті, сінній лихоманці, зниженні імунітету, дисбактеріозі кишечника.Твердо переконаний, що діти, які вживали мед, забрус до 16 років, рідше застуджуються і мають менше проблем зі здоров'ям у подальшому.Спосіб вживання досить простий — по 1 чайній ложці натщесерце жувати як жувальну гумку або тримати в роті.
Ми можемо відновити своє здоров'я, якщо будемо прислухатися до природи і бути до неї уважніше.Вивчаючи властивості бджолопродуктів і включаючи їх в щоденний раціон харчування, можна добитися стійкого поліпшення багатьох хвороб заради себе і для майбутніх поколінь.Кожен раз переконуюся, що ліки з вулика досконалі, і зробити їх краще, ніж створила природа, неможливо.