Не буде вишня для організму зайвої


не буде вишня для організму зайвої

Літо — не тільки «смачна» пора.Але і оздоровча: у свіжих ягодах і фруктах міститься безліч корисних для організму речовин.Будь і де — ось про це ми сьогодні і розповімо.

Вишня

Мало яка ягода зрівняється з нею по корисним властивостям.У вишні є глюкоза, фруктоза, вітаміни В1, В2, В6, С, РР, фолієва і органічні кислоти, залізо, магній, калій, кобальт, пектини, мідь.Допомагає при запорах, артрозах, хворобах нирок і легень.Підвищує стійкість до радіації.Попереджає недокрів'я у дітей, анемію.Вживання вишні зменшує згортання крові, знижує ризик виникнення подагри, атеросклерозу і онкологічних захворювань (розвиток ракових клітин блокує елагова кислота).А також — тромбів: цьому сприяє міститься в ягоді кумарин, який до того ж зміцнює серцевий м'яз.

Вишня виводить азотисті шлаки, надає заспокійливу дію (завдяки наявності міді), корисна гіпертонікам.Іноді її навіть називають «серцевої ягодою».В ній містяться Р-витаминоактивні дубильні речовини, пігменти і аскорбінова кислота підвищують тонус, укріплюють імунітет і стінки кровоносних судин.Тим, хто переніс інсульт або інфаркт, вишня допоможе швидше відновитися.А завдяки наявності магнію (у сполученні з кальцієм і вітаміном Д) стає не таким помітним вікове зменшення кісткової тканини і зміцнюються кістки.Крім того, судинорозширювальні і протиспастичних властивості даного елемента дозволяють знімати спазми і зменшувати біль при менструаціях.

Колір ягоді надає антоціан.Але він не обмежується лише роллю «фарбаря».Це біологічно активна речовина.Відомі його антивірусні та протизапальні властивості.Якщо ви застуджені — десяток ягід замінять таблетку аспірину.Можна використовувати їх і як зміцнювальний вітамінний засіб.Залийте склянкою окропу 2 ст. л. попередньо розім'ятих плодів.Дайте відстоятися 15 хвилин і випийте весь стакан.Процедуру повторіть тричі за день.

Вишневий сік полегшує кашель, служить відхаркувальним засобом при трахеїтах і бронхітах, жарознижувальну — при застуді.

Вишнева маска допоможе прибрати темні кола під очима.Для цього треба на 15-20 хвилин нанести на обличчя розтерті ягоди.

Від вживання вишні повинні утримуватися ті, у кого цукровий діабет, хронічні запальні процеси в легенях, виразкова хвороба шлунка, ожиріння і хто постійно страждає діареєю.

Полуниця

Відмінний дієтичний продукт, так як в ній повністю відсутні жири.Зате містяться фосфор, кремній, калій, мідь, кальцій, цинк, марганець, залізо, магній, фолієву кислоту, вітаміни С, В5, А, Р, Тобто

Полуниця корисна при авітамінозі, атеросклерозі, недокрів'ї, матковій кровотечі, гіпертонії.Вона нормалізує очний тиск, сприяє профілактиці онкозахворювань, покращує роботу мозку.Виводить з організму токсичні речовини (в тому числі сечову кислоту, яка сприяє виникненню артриту та подагри).Улюблена багатьма ягода має властивості антиоксиданту і детоксиканта.Захищає від простуд.Попереджає розвиток хвороб очей.Особливо — з віком, коли організм стає більше схильний інфекції і очі починають страждати від сухості, дегенерації оптичних нервів.Ось тут-то і виявляються корисними містяться в полуниці антиоксиданти.Саме вони служать для очей захисним бар'єром.

Користь, звичайно, користю, але не можна забувати і про протипоказання.Насіння полуниці подразнюють слизову шлунка.Тому вона — заборонений плід для тих, хто страждає гастритом, виразковою хворобою.Тим, хто приймає препарати на основі енаприлу, проти високого артеріального тиску, також краще не їсти полуницю.

Черешня

Має сечогінну і м'яким проносним властивостями.Добре очищає кишечник.Оскільки в черешні багато корисних вітамінів і мінеральних речовин, її рекомендують при анемії.Органічних кислот в ягоді мало, тому, не стимулюючи рясне виділення шлункового соку, вона не викликає печію, і організм краще засвоює поживні речовини.Невипадково їсти побільше черешні радять людям, лечащимся від виразки дванадцятипалої кишки і шлунка, гастриту.

У ягоді містяться оксі-кумарини та кумарин — це тонізуючий речовина, яка допомагає відновлювати організм (зокрема, після операцій).Завдяки цьому знижується згортання крові і зменшується ризик виникнення тромбів.

У складі черешні присутні також яблучна і аскорбінова кислоти, вітаміни В1,В2, РР, Е, каротин, пектин; мікроелементи — фтор, кобальт, магній, кальцій, марганець, кремній, нікель, цинк.

Що є ще?

— Йод.Звідси — користь для щитовидної залози.

— Залізо: допомагає при недокрів'ї.

— Калій: допомагає при гіпертонії.

— Фруктоза: корисна діабетикам, оскільки є замінником цукру.

— Антоціани і каротиноїди: зміцнюють стінки кровоносних судин.

— Інозит: виводить холестерин і покращує обмін речовин.

Черешня також стимулює роботу нирок і печінки, покращує стан шкіри, виводить шлаки, позбавляє від закрепів.Фруктоза, що міститься в черешні, служить замінником цукру, і тому її можуть є діабетики.Ягода корисна і тим, у кого екземи, вугри, різні захворювання шкіри.

Черешневий сік виводить з організму надлишки холестерину.Темні сорти ягоди рекомендують при гіпертонії і атеросклерозі, ослабленому зорі.Досить з'їдати по 300 грамів в день.

Ягода протипоказана людям, страждаючим спайковою хворобою — порушенням прохідності кишечника.

Добра порада

Ах, які плодоніжки!

При остеохондрозі і ревматизмі допоможе спеціальний знеболюючий відвар.Залийте жменю черешневих плодоніжок літром окропу.Потім ще 10 хвилин варіть на повільному вогні.Після цього нехай настоїться півгодини.Пийте щодня по 2 склянки.Таким же дією володіє і концентрований черешневий сік.Але доза тут інша: тричі на день по 1 ст. ложці.