Поганий хороший вуглевод


поганий хороший вуглевод

Нещодавно почула про поняття «погані» і «хороші» вуглеводи в харчуванні та їх вплив на масу тіла.Не могли б ви пояснити, що це таке?Надія, Брянськ р.

Відповідає гастроентеролог, імунолог-ендокринолог Євгенія Мальцева:

Під «погані» вуглеводи, мабуть, маються на увазі легкозасвоювані — моно — і дисахариди, які дуже швидко всмоктуються через ШКТ, викликають різке підвищення глюкози і моментально перетворюються в жир.Це в першу чергу білий цукор в чистому вигляді або в поєднанні з іншими продуктами (тістечка, цукерки).Сюди відносяться також хліб з білої муки, білий рис, спиртні напої, солодка газована вода, картопля і кукурудза.На відміну від «поганих» «хороші», а точніше складні вуглеводи засвоюються в організмі повільніше, не викликають різкого підйому цукру в крові, а значить — вони більш корисні.До «хорошим» вуглеводів ставляться грубомолоті зернові, деякі крохмалевмісні продукти (боби, сочевиця) і більшість фруктів і овочів (салат, турнепс, зелена квасоля, цибуля-порей та інші), які, крім усього іншого, містять багато необхідної організму клітковини.